Behandlingsteknikker

På denne siden om våre behandlingsteknikker, tar vi opp følgende:

  • Massasje
  • Tøying av muskler
  • Pressur av triggerpunkter
  • Justering av ledd
  • Nålebehandling
  • Trykkbølgebehandling
  • Sportstape og kinesiotape

Det som er unikt med behandling hos oss, er at vi har en stor verktøykasse med flere teknikker som vi kan kombinere i behandlingen av hver enkelt pasient. Noen er litt skeptiske til nålebehandling (dry needling), og andre synes det er ubehagelig med justering av ledd (manipulasjon eller «knekking»). Vi er veldig lydhøre for hva pasienten forventer og aksepterer av behandling, og setter således sammen en behandling som egner seg.

Behandlingsteknikker vi benytter:

Massasje

Klassisk massasje benyttes for å myke opp muskler og bindevev, samt for å minske muskelspenning og øke blodsirkulasjon. Massasje blir brukt i stort sett alle behandlinger vi gjør, og det er ofte det som skiller oss fra andre behandlingsformer. Dette ettersom teknikken har god evidens / dokumentasjon hva gjelder effekt. Andre behandlingsteknikker vi benytter oss av blir mindre smertefulle, når vi ofte starter behandlingen med massasje.

Massasje behandlingsteknikker

Tøying av muskler

Målet er ikke å bli myk som en ballettdanser, men å opprettholde normal bevegelighet slik at man unngår symptomer. Ved muskeltøying benyttes behandlingsteknikker hvor man først legger muskulaturen på strekk, pasienten presser i mot, og man kommer lengre i bevegelsen når spenningene letter. Dette kalles på fagspråket for PNF teknikk (proprioceptiv nevromuskulær fasilitering). For nakke og skuldre bruker vi også aktive teknikker, hvor pasienten får gjøre bevegelsen på egenhånd, mens vi legger motstand på muskulaturen.

Tøying av muskler behandlingsteknikker

Pressur av triggerpunkter

Triggerpunktsbehandling benyttes for å redusere muskelspenninger, og minske en viss type smerteutstråling (referert smerte). Et eksempel på referert smerte, er om man trykker på setemuskelen så kan det stråle ned i benet, og om man trykker på skulderbladet så kan det stråle frem i skulderen og ned i armen. Pressur blir ofte benyttet som behandling av triggerpunkter / muskelknuter som ofte oppstår sekundært til smertens årsak.

Pressur av triggerpunkter behandlingsteknikker

Justering av ledd

Manipulasjon benyttes for å normalisere funksjonen i ryggradens ledd og/eller leddene i armer og ben. Det benyttes spesifikke grep som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig. Et alternativ til manipulasjon er mobilisering, som også er en måte og behandle ledd på. Mobilisering er en spesifikk og leddnær tøyning. Det benyttes liten kraft, og langsomme bevegelser for å oppnå normal funksjon i leddet. Om pasienten synes det er ubehagelig med «knekking», benyttes heller mobilisering som er en mer skånsom behandlingsteknikk for leddet som skal behandles.

Justering av ledd behandlingsteknikker

Nålebehandling

Nålebehandling, også kalt dry needling er en behandlingsform som hjelper mot muskelsmerter. Teknikken er også kjent som intramuskulær stimulering. Nålene som benyttes stikkes gjennom huden og direkte inn i muskelens spente fibre. Det sprøytes ikke inn smertestillende medikamenter, men fungerer smertedempende gjennom stimulering av spinale nervereflekser samt frisetting av kroppseget opioid som kan virke mot smertene. Alle akupunkturnåler som benyttes hos Rygg og Rehab, er lagret i sterile engangsforpakninger og kastes etter bruk. Vi er også nøye med å spritrengjøre området som skal behandles med nåler. Denne teknikken benyttes kun om pasienten synes det er greit med nåler.

Nålebehandling behandlingsteknikker

Trykkbølgebehandling

Ved seneproblematikk i blant annet albue, skulder, hofte, kne, ankel og fot benytter vi oss ofte av trykkbølgebehandling. Utstyret har vi tilgjengelig ved klinikkene våre i Heggedal, Sætre og Drammen. Trykkbølge er en godt dokumentert og effektiv behandlingsmetode, kombinert med spesifikke treningsøvelser som vi også viser på klinikken. Fordelen med trykkbølgebehandling mot senelidelser er at man blir raskere bra, og unngår bruk av smertestillende og betennelsesdempende medisiner, kortisoninjeksjon og eventuelt kirurgisk inngrep.

Trykkbølgebehandling behandlingsteknikker

Sportstape og kinesiotape

Ved en del skader på leddbånd i armer og ben benytter vi sportstape for å støtte opp. Dette er noe vi også lærer pasientene å gjøre selv, for eksempel hvordan man på best måte taper et overtråkk eller en plantarfascitt. Kinesiotape benytter vi også ved rehabilitering av ulike muskelgrupper, da den elastiske tapen kan bidra til at man får bedre kontakt med den aktuelle muskelen. Dette benytter vi ofte som et supplement i behandlingen av smerter i albuer og knær. Den er også meget effektiv for å lindre hevelser.

Kinesiotape behandlingsteknikker

  • På denne siden kan du lese mer om hvordan vi bruker våre behandlingsteknikker i vår behandlingsfilosofi.

Har du spørsmål, eller ønsker du å bestille time?

Timebestilling er enkelt å gjøre via vår online booking.

Har du spørsmål du gjerne vil ha svar på, kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på Tlf. 02385 eller sende e-post til post@rygg-rehab.no.

Vi svarer på alle henvendelser innen 24 timer.