Akupunktur

Har du spørsmål om Akupunktur?

Naprapat Jørn Hogseth

Jørn Hogseth

Naprapat, MNNF
mob/SMS: 959 93 122
jorn@rygg-rehab.no

På denne siden om akupunktur og nålebehandling, tar vi opp følgende:

  • Akupunktur eller nålebehandling?
  • Er nålebehandling vondt?
  • Hva bruker man nålebehandling mot?

Vi tilbyr nålebehandling ved følgende klinikker:

Akupunktur eller nålebehandling?

Akupunktur og nålebehandling er ikke det samme. Flere av terapeutene i Rygg og Rehab er kurset i nålebehandling, og bruker teknikken noen ganger i sin behandling. Nålebehandling er også omtalt som dry needling eller intramuskulær stimulering, og er ikke det samme som akupunktur. Dette er en behandlingsteknikk som er mye brukt for behandling av muskelsmerter.

Vi benytter nålebehandling i vår behandling, kun om pasienten er komfortabel med behandlingsteknikken. Mange har nåleskrekk, og det respekterer vi og tilpasser behandlingen deretter. 

Dry needling skiller seg fra klassisk akupunktur gjennom at dry needlingteknikken jobber målrettet mot spesifikke muskelknuter, og ikke gjennom meridianer (eller energibaner) slik man kjenner fra tradisjonell kinesisk medisin (TCM). Studier indikerer dog korrelasjon i over 70% av triggerpunktene, sammenlignet med klassiske akupunkturpunktene.

Nålebehandling akupunktur

Er nålebehandling vondt?

Ved dry needling benyttes kun én nål mot den stive muskelen, og behandlingen tar kun noen få sekunder. Dette skiller seg fra akupunktur hvor nålene sitter i over lengre tid. Behandlingen er ikke spesielt smertefull, men pasienten kan oppleve rykninger i muskelen. Denne type rykning er omtalt som LTR (local twitch response), og er en refleks som får muskelen til å trekke seg sammen. En slik utløsning av refleksen antas å bedre effekten av behandlingen, gjennom frisetning av kroppen egne smertestillende, også kjent som opioider.

Ømhet i musklaturen etter behandling kan forekomme, men er helt ufarlig og varer kun noen få dager etter behandlingen. Behandlingsreaksjon etter første behandling er normalt, da spenninger som typisk har bygd seg opp over tid slipper taket, og da svarer kroppen med ømhet og sårhet i området. Det kan sammenlignes litt med hvordan kroppen reagerer etter første økten med styrketrening med nye øvelser. Da blir man som regel støl et par dager etter.

Hva bruker man nålebehandling mot?

Typiske behandlingsområder hvor vi benytter nåler er ved spenninger i nakke- og skulderområdet. Det er også effektivt ved akutte plager som kink i ryggen eller kink i nakken. Ved triggerpunkter i musklene mellom skulderbladene eller høyt opp i nakkefestet som kan lede til spenningshodepine og migrene. Ved strålende smerter nedover benet som kan utvikle seg fra stive setemuskler i hofta. Ved overbelastninger i lår og leggmuskler som kan gi strekkfølelse eller krampe i aktivitet. Ved nattlige leggkramper (om det er stive muskler som er årsaken til dette).

Noter at nålebehandling kun er en liten del av vår behandling, da vi kombinerer flere andre teknikker utover det å jobbe med nåler. Vi benytter ikke nåler om du ikke er komfortabel med denne teknikken.

Har du spørsmål, eller ønsker du å bestille time?

Timebestilling er enkelt å gjøre via vår online booking.

Har du spørsmål du gjerne vil ha svar på, kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på Tlf. 02385 eller sende e-post til post@rygg-rehab.no.

Vi svarer på alle henvendelser innen 24 timer.