Naprapat, MNNF
mob/SMS: 405 51 954
eline@rygg-rehab.no
På denne siden om behandling av gravide, tar vi opp følgende:
Vi tilbyr behandling av gravide ved alle våre klinikker, men terapeutene som har dette som sitt interesseområde finner du ved:
Ved alle våre klinikker har vi behandlingsbenker som kan tilpasses ulike type behandlinger, blant annet for gravide. Pasienter som er i svangerskap kan mot slutten av graviditeten ha problemer med å ligge på mage. Man kan derfor tilpasse behandlingen slik at pasienter kan ligge sidelengs mens behandlingen utføres. Er det problematisk å ligge på mage eller sidelengs, så kan behandlingen tilpasses slik at man kan sitte på en sadelstol ved fronten av behandlingsbenken, og få sittende behandling for nakke og skuldre.
Kroppen gjennomgår en forholdsvis stor endring i løpet av et svangerskap, og man må derfor tilpasse behandlingen hver enkelt pasient. Vi benytter en kombinasjon av våre behandlingsteknikker for å finne en behandling som egner seg.
Under graviditeten strekkes magemuskelen kraftig ut, ettersom barnet som vokser trykker på innenfra og tøyer ut muskulaturen. I de fleste tilfeller får man delte magemuskler, også kalt diastase. Det vil si at man kan se en kul, eller en «pyramideform» på magen når man forsøker å stramme magemusklene. Man kan også kjenne at man har et søkk inn i magen ovenfor navlen, hvis man presser fingrene ned.
Diastase innebærer at man mister mye av kontakten med magemusklene, og det man omtaler som kjernemuskulatur og muskulaturen i bekkenbunnen. Dette kan igjen gi smerter i rygg og bekken, mage- og tarmproblemer, «muffinsmage» og urinlekkasje.
De første 8 ukene etter fødsel spontanleger diastasen seg, men etter dette må man selv aktivt gå inn for å trene magemusklene for å få kontakten og styrken tilbake. Størrelsen på diastasen avgjør hvor lang tid dette tar, og hvor mye trening som kreves for å få tilbake kontrollen og funksjonen. Ved å få hjelp til å «finne» kontakt med muskulaturen og gjøre de riktige øvelsene, hjelper man kroppen til å komme tilbake til utganspunktet.
Det er sjeldent hensiktsmessig å begynne med styrkeøvelser som sit-ups og planken, før man har full kontroll på kjernemuskulatur og muskulaturen i bekkenbunnen.
Det er aldri for sent å begynne å trene kjernemuskulatur og bekkenbunn, uansett om du fødte i går, eller om du i dag har voksne barn, så vil du kunne få god og hjelp med de riktige øvelsene. Det kan også være en fordel å begynne å trene allerede under svangerskapet, for å forebygge senere plager. De fleste av våre pasienter får ulike øvelser de bør jobbe med under svangerskapet. Her er noen øvelser vi ofte gir ut.
Timebestilling er enkelt å gjøre via vår online booking.
Har du spørsmål du gjerne vil ha svar på, kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på Tlf. 02385 eller sende e-post til post@rygg-rehab.no.
Vi svarer på alle henvendelser innen 24 timer.