Kjevesmerter

Har du spørsmål om Kjevesmerter?

Massør Jedrek Ksziazkiewicz

Jedrek Ksiazkiewicz

Fysioterapeut / Massør, MNFF
mob/SMS: 483 95 655
jedrek@rygg-rehab.no

På denne siden om kjevesmerter, tar vi opp følgende:

 • Hvorfor får man vondt i kjeven?
 • Symptomer ved kjevesmerter
 • Øresus og tinnitus
 • Hva slags behandling kan hjelpe mot kjeveplager?
 • Hva kan man gjøre selv for å forebygge kjevesmerter?
 • Informasjonsvideo om klikking i kjeven

På denne siden finner du forebyggende øvelser for nakken. De kan ha god effekt om kjevesmertene har sammenheng med stivhet i nakken, noe som i de fleste tilfeller er vanlig.

Hvorfor får man vondt i kjeven?

De fleste kjeveplager er relatert til biting av tenner og muskulære spenninger. Kjevespenninger kan også være relatert til smerte, enten i kjeven eller andre steder. Kjeveplager, også kjent som TMD (Temporo Mandibulær Dysfunksjon) omfatter alle symptomer og problemstillinger som involverer tyggemuskulatur, kjeveleddet og tilhørende strukturer. Studier antyder at rundt 5% av befolkningen søker behandling for symptomer relatert til kjeven, men langt flere har plager. Vi ser dette hos veldig mange av våre pasienter som også er plaget med nakkesmerter.

Kjeveplager kan deles opp i både strukturelle og funksjonelle plager. Strukturene som er involvert er leddskive, leddkapsel, muskulatur og nerver. Smerten kommer ofte gradvis over tid, og skyldes en rekke ytre faktorer. Det kan være blant annet negativt stress, søvnproblemer, bittfeil, gnissing av tenner (bruksisme), nakkeplager og dårlig holdning. Dette gir de funksjonelle plagene. I sjeldne tilfeller kan kjeveplager skyldes sykdom som for eksempel reumatisme og trigeminusnevralgi. TMD kan også forekomme etter en ulykke, for eksempel i forbindelse med en nakkesleng eller slag mot hodet eller haken.

Behandling nakke kjeve kiropraktor

Symptomer ved kjevesmerter

 • Gnisser du tenner?
 • Klikker det i kjeven?
 • Har du søvnproblemer?
 • Har du hodepine eller migrene?
 • Har du øresus eller tinnitus?
 • Er det i kjeven problemet sitter, ettersom det er der det er vondt? Ikke alltid.

Øresus og tinnitus

I mange tilfeller hvor kjeveplager har pågått over lengre tid, kan det ha en sammenheng med øresus og tinnitus. Dette er ikke noe vi flagger med at vi behandler, men vi ser det ofte hos pasienter som også har kjevesmerte. Den manuelle behandlingen og oppfølgingen for både kjevesmerter og øresus er forholdsvis lik, da det er de samme strukturene vi ønsker å påvirke. Vi har et tverrfaglig samarbeid med Linderud Audiopedagogiske Senter, for oppfølging av pasienter med øresus, tinnitus og hyperakusi (overfølsomhet mot lyd).

nakke og kjeve behandling naprapat

Hva slags behandling kan hjelpe mot kjeveplager?

Vi jobber med manuelle teknikker som lett massasje av muskulatur rundt kjeve og tinning, pressur av triggerpunkter rundt kjeven og i munnen, for å påvirke spenninger i kjevemuskler bak gjekslene. Det er tannleger ved Naprapathögskolan som har undervist i denne behandlingsteknikken. Ettersom plager i kjeven ofte kommer over tid må man gjøre en grundig undersøkelse og finne ut hva som driver smertene. Hvor er det skoen trykker? Vi behandler derfor også muskler og ledd i nakken og på framsiden av halsen som ofte også blir påvirket ved denne problemstillingen. Du får også rådgivning og enkle øvelser for kjeve og holdning du kan jobbe med, samt andre forebyggende tiltak.

Hva kan man gjøre selv for å forebygge kjevesmerter?

Først og fremst bør man stille seg spørsmålet hvorfor har man disse symptomene. Hvorfor sover man dårlig? Hvorfor våkner man med hodepine? Hvorfor klarer man ikke å slappe av, og hvorfor gnisser man tenner? Mye av årsaken ligger her og bygger seg opp over tid. Om du opplever gnissing eller biting på nettene, kan en bittskinne avlaste kjeven og samtidig spare tennene for unødvendig slitasje. Ta opp dette med din tannlege, for å se på ulike alternativer. Andre tiltak man kan gjøre for å forebygge er å jobbe med avspenningsøvelser, pusteteknikk, tøyeøvelser for kjeveleddet, og holdningsøvelser for nakke og brystrygg.

Informasjonsvideo om klikking i kjeven

Har du spørsmål, eller ønsker du å bestille time?

Timebestilling er enkelt å gjøre via vår online booking.

Har du spørsmål du gjerne vil ha svar på, kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på Tlf. 02385 eller sende e-post til post@rygg-rehab.no.

Vi svarer på alle henvendelser innen 24 timer.