Naprapatiens historie

På denne siden om naprapatiens historie, tar vi opp følgende:

  • Naprapatiens historie i USA
  • Naprapatiens historie i Skandinavia
  • Autorisasjon av naprapater

Naprapatiens historie

Naprapatiens historie i USA

Naprapatiens historie starter med Oakley Smith, født i Iowa i 1880. Han ble som barn smittet av skarlagensfeber, og gjennomgikk i følge sin biografi en mengde ulike behandlinger. Han kom etter hvert i kontakt med kiropraktikkens grunnlegger, D.D. Palmer, men heller ikke denne behandlingen ga noen effekt. Den vekte derimot Oakleys interesse for manuell medisin, hvilket førte til at han gjennomgikk den da tre måneder lange utdanningen for å bli kiropraktor.

Han var ikke helt fornøyd med teorien bak kiropraktorbehandlingen, og utviklet den videre på egenhånd under tiden som student ved The Medical School of the University of Iowa. I løpet av 1904-1905 skrev Oakley Smith det som skulle bli de første lærebøkene innen manuell medisin; A Textbook of Modernized Chiropractic, og startet i 1907 den første naprapatutdannelsen i Chicago. Under utviklingen av behandlingsformen ga han den nytenkende, og mer sammensatte behandlingen navnet Naprapathy.

Ordet naprapati betyr å korrigere årsak til lidelse, og er satt sammen av det tsjekkiske ordet «napravit», som betyr å korrigere, og det greske ordet «pathos» som betyr lidelse.

  • På denne siden kan du lese mer om naprapati.

Naprapatiens historie i Skandinavia

Naprapatien ble introdusert til Sverige og Skandinavia av Björn J:son Berg i 1968, som hadde studert under Oakley Smith ved Chicago National College of Naprapathy. Naprapathögskolan ble grunnlagt i 1970, og har siden starten uteksaminert over 2000 naprapater som jobber hovedsakelig i Norge og Sverige, men også i andre land i Europa. Naprapathögskolan i Stockholm har utviklet seg til å bli den mest etablerte utdannelsen for naprapater på verdensbasis. Samtlige norske naprapater har tatt utdannelsen ved denne skolen.

Autorisasjon av naprapater

I 1994 fikk naprapater autorisasjon som helsepersonell i Sverige og Finland, og i Sverige alene utføres det årlig omkring 2 millioner naprapatbehandlinger. De føreste naprapatene i Norge kom på 1990-tallet, og i dag er det omkring 400 naprapater fordelt på klinikker over hele landet.

Norges Naprapatforbund har jobbet aktivt i en årrekke med å få yrket offentlig godkjent og autorisert i det norske helsevesenet. Mot slutten av 2020 ble det bestemt at naprapater og osteopater skal få offentlig godkjenning / autorisasjon. Dette ble lovbestemt i 2021, og naprapatene er nå autorisert helsepersonell. Det betyr at de opererer under samme lovverk som fysioterapeuter og kiropraktorer med beskyttet yrkestittel og er knyttet opp mot NPE (Norsk pasientskaderstatning).

Alle våre naprapater har fullført utdannelsen, og er medlem av og forsikret gjennom Norges Naprapatforbund. Det er et kvalitetsstempel som gir deg som pasient trygghet i valg av behandling og behandler.

Norges Naprapatforbund

Har du spørsmål, eller ønsker du å bestille time?

Timebestilling er enkelt å gjøre via vår online booking.

Har du spørsmål du gjerne vil ha svar på, kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på Tlf. 02385 eller sende e-post til post@rygg-rehab.no.

Vi svarer på alle henvendelser innen 24 timer.