Smerte i ankel og fot

Har du spørsmål om Smerte i ankel og fot?

Naprapat Haakon Rønning Kvam

Haakon Rønning Kvam

Naprapat, MNNF
mob/SMS: 954 02 376
haakon@rygg-rehab.no

På denne siden om smerte i ankel og fot, tar vi opp følgende:

 • Vanlige årsaker til smerte i ankel og fot
 • Typiske symptomer ved smerte i ankel og fot
 • Hvordan behandler vi føtter?
 • Hjelper ortopediske innleggssåler?

På denne siden finner du forebyggende øvelser for ankel og fot.

Vanlige årsaker til smerte i ankel og fot

Smerter i ankel og fot kan oppstå av mange ulike årsaker. Skader i ankelen er en av de vanligste skadene innen idrett, og forekommer ofte om man har tråkket over flere ganger tidligere. Smertetilstander i føttene er veldig vanlig, da dette er ledd som blir utsatt for mye belastning i «start og stopp idretter» som blant annet fotball, håndball, volleyball og innebandy. Overvekt, mye gange på hardt underlag, og dårlig skotøy er vanlige årsaker til at man opplever smerte.

Typiske symptomer ved smerte i ankel og fot

Smerter i føttene kan komme akutt ved skade, eller smygende over tid. Ankel- og fotsmerte på grunn av ytre påvirkninger er en hverdagslidelse hos store deler av befolkningen, og medfører ofte store plager. Noen av de vanligste plagene er:

 • Smerter i tær, spesielt i leddene
 • Ømhet i stortå ved gange
 • Smerter og stivhet under fotbladet
 • Krampe i leggen (her kan du lese mer om blodpropp i leggen (DVT))
 • Smerte i akillessenen
 • Smerter under hælen
 • Vondt under foten de første stegene om morgenen
 • Hyppige overtråkk, eller smerte på utsiden av ankelen
 • Beinhinnebetennelse

På denne siden kan du lese mer om hvordan du forebygger smerter i føttene.

Smerte i ankel og fot

Hvordan behandler vi føtter?

Først og fremst gjør vi en grundig undersøkelse, for å finne årsaken til plagene. Om vi vurderer at det er en tilstand vi kan behandle, benytter vi ulike teknikker som massasje av legg, pressur av triggerpunkter under foten samt leddjustering (manipulasjon) med og uten dropp-plate.

Ved smerter under hælen de første stegene man tar om morgenen, som kan vise seg å være plantarfascitt, benytter vi ofte trykkbølgebehandling. Men det er ikke alltid det er plantarfascitt eller hælspore, da det også kan ha sammenheng med fettputen under hælen, eller lateral recess stenose i korsryggen hos eldre pasienter. Det finner vi ut av før vi begynner behandlingen. Vi jobber også med sportstape for å tape opp blant annet overtråkk og plantarfascitt. Vi lærer våre pasienter hvordan de selv kan tape opp på en enkel måte, uten å bruke opp hele rullen.

Smerte i ankel og fot

Hjelper ortopediske innleggssåler mot smerter i ankel og fot?

Ved plager i ankel og fot er det også helt essensielt å jobbe med korrigerende øvelser, som blir rettet mot hvor man er svak, eller hvor man har for dårlig bevegelighet. Vi jobbet tidligere med ortopediske innleggssåler, men nyere studier peker på at det kun er et hjelpemiddel de første 6 ukene og vil ikke ta årsaken til plagene som vi tidligere trodde. Vi har derfor sluttet å lage innleggssåler, men får hjulpet pasientene våre på en god måte likevel. Såler kan dog avlaste symptomer, og brukes til komfort, men tar dessverre ikke årsaken til plagene. Strassburgsokk kan også være et hjelpemiddel mot smerte i akilles og under foten.

fot behandling justering ledd

Har du spørsmål, eller ønsker du å bestille time?

Timebestilling er enkelt å gjøre via vår online booking.

Har du spørsmål du gjerne vil ha svar på, kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på Tlf. 02385 eller sende e-post til post@rygg-rehab.no.

Vi svarer på alle henvendelser innen 24 timer.