Hodepine og migrene

Har du spørsmål om Hodepine og migrene?

Solvor Tunold Naprapat

Solvor Tunold

Naprapat, MNNF
mob/SMS: 940 73 850
solvor@rygg-rehab.no

På denne siden om hodepine og migrene, tar vi opp følgende:

  • Typiske symptomer på spenningshodepine
  • Hva er årsaken til hodepine og migrene?
  • Hva er migrene?
  • Hvordan behandler vi hodepine og migrene?
  • Informasjonsvideo om hodepine og migrene

På denne siden finner du forebyggende øvelser for nakken som ofte er effektive mot både spenningshodepine og migrene.

Typiske symptomer på spenningshodepine

Spenningshodepine oppleves ofte som et stramt bånd rundt hodet, eller en trykkende følelse i hodet. Ofte kan det også starte som en spenning i nakken for så å «krype» oppover i hodet. Den er sjelden til stede fra morgenen, men kommer utover formiddagen eller ettermiddagen og øker i styrke utover dagen, men dette er ofte subjektivt. Spenninger i de dype musklene øverst i nakken er oftest årsaken til hodepine, og man ser ofte nedsatt bevegelighet i de øvre nakkeleddene.

Diagnosen baserer seg på beskrivelsen av de typiske symptomene og sykehistorien, som er svært viktig for å uteslutte andre diagnoser. Ved en klinisk undersøkelse av bevegelighet og funksjon i nakken, er det mulig å stille diagnose. Typiske funn er øm muskulatur, og ømme punkter som i visse tilfeller stråler ut i samme området som hodepinen er lokalisert.

Hodepine behandling

Spenningshodepine utgjør mer enn 75% av tilfellene av hodepine som det søkes hjelp for i allmennnpraksis. I rundt halvparten av tilfellene med spenningshodepine og migrene, er nakkesmerte involvert.

Hva er årsaken til hodepine og migrene?

Fysisk og mentalt stress er ofte en utløsende faktor for spenningshodepine. Langvarig statisk arbeid på kontor kan være en bidragende årsak til at man får vondt i hodet. Brist på søvn, eller ubevist sammenbiting av kjeve enten på dagtid eller nattestid kan også gi spenningshodepine. Andre årsaker kan være dårlig syn som ikke er korrigert, dehydrering ved for lavt væskeinntak, eller dårlig ergonomi som gir en ugunstig belastning på nakken. Dette ser vi en økning av ved våre klinikker, dessverre hos yngre pasienter som sitter mye med smarttelefon og nettbrett.

Årsaker til migrene er vanskelig å påpeke, da det er veldig subjektivt hos hver enkelt pasient. Det kan være medisinutløst, hormonelt, utløst av triggere som støy, skarpt lys, sterke lukter og mat som sjokolade, ost og rødvin. Det vi ser hos disse pasientene, er at dårlig søvn troner listen over det som utløser migreneanfallene.

nakke behandling triggerpunkt hodepine

Hva er migrene?

Migrene er en annen form for hodepine, og kan i mange tilfeller ligne spenningshodepine. Diagnosen stilles først og fremst ved å lytte til pasientens sykehistorie. Man kan ha migrene med og uten aura, det vil si synsforstyrrelser. Det som også skiller migrene fra spenningshodepine, er at det ofte angriper kun enten høyre eller venstre del av hodet, og anfallene varer noe lenger enn spenningshodepine. I mange tilfeller kan man ha en kombinasjon av migrene og spenningshodepine. Flere opplever at spenningshodepine kan være den utløsende årsaken til et migreneanfall.

Hvordan behandler vi hodepine og migrene?

Tilstanden behandles som oftest med en kombinasjon av massasje, triggerpunktsbehandling og muskeltøying. I de tilfeller der bevegeligheten i nakkeleddene er redusert, er manipulasjon eller mobilisering også en del av behandlingen. I enkelte tilfeller kan man også sette nåler for å få ned spenningen i muskulaturen.

Har du spørsmål, eller ønsker du å bestille time?

Timebestilling er enkelt å gjøre via vår online booking.

Har du spørsmål du gjerne vil ha svar på, kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på Tlf. 02385 eller sende e-post til post@rygg-rehab.no.

Vi svarer på alle henvendelser innen 24 timer.