Tøyeøvelse for skulderen

Tøyeøvelse for skulderen øker bevegeligheten i leddkapselen rundt skulderen, og kan hjelpe om du har diagnosen kapsulitt. Denne øvelsen kan forebygge frossen skulder (frozen shoulder).

Problemstilling

Har du stive eller vonde skuldre? Er det vanskelig å løfte armen? Er det vondt å ligge på skulderen i senga? Dette kan ha sammenheng med leddkapselen i skulderleddet, som typisk blir vond etter man har falt og tatt seg i mot, eller om man har blitt dratt i armen. Dette er en god tøyeøvelse for nettopp leddkapselen.

Veiledning

Ligg på siden med den underste armen i 90 grader. Bruk motsatt arm til å rotere den underste armen innover, og da ned mot gulvet. Denne øvelsen gjør vanligvis litt vondt, da man strekker i en leddkapsel og ikke en muskel. Det å tøye ut bakside lår gir en helt annen følelse til sammenligning. Gå til smertegrensen og gjør et motpress i noen sekunder, før du går forsiktig ned til neste ytterpunkt. Hold posisjonen i 10 sekunder, og press i mot 2-3 runder.

På denne siden kan du lese mer om skuldersmerte.

PS. Det er alltid fordelaktig å få skreddersydd hvilke øvelser man skal gjøre for å forebygge sine plager, og i hvilken rekkefølge de bør gjøres. Dette er en viktig del av fase 2 i vår behandlingsfilosofi, hvor vi velger spesifikke øvelser for å påvirke hvor pasienten er stiv og svak. Har du ikke blitt instruert øvelser av oss ved en av våre klinikker, gjør du øvelsene på eget ansvar.